Werkwijze
Door een vast uurtarief te hanteren kan ik de grootste flexibiliteit bieden aan mijn klanten. Bij een zogenaamde fixed-price moet ruim van te voren vast staan wat er precies gebouwd moet worden. Maar hoe bepaal je de prijs wanneer je samen met iemand mee denkt om tot de beste oplossing te komen? Iedere situatie is uniek en dus kun je zelden van te voren bepalen hoeveel werk iets zal zijn. De enige oplossing is dan om op basis van een uurtarief te werken. Dat brengt echter wel risico’s voor de klant met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat de kosten niet uit de hand lopen? Zal het eindresultaat wel aan je verwachtingen voldoen? Om deze risico’s te beperken werk ik doorgaans als volgt:
- Er wordt net zolang overleg gepleegd totdat voor ons allebei duidelijk is wat er gebouwd moet gaan worden. Ik zal oplossingen aandragen en gaandeweg uittekenen hoe het project er uit zal gaan zien.
- Als het project veel omvattend is dan zou het riskant zijn om het meteen helemaal te bouwen. In plaats daarvan kan de ontwikkeling in iteraties worden opgebouwd. Ik bouw steeds een deel van de functionaliteit en na iedere iteratie is er een (deels) werkende applicatie die geëvalueerd en getest kan worden. Door deze iteraties klein te houden is het veel gemakkelijker het project bij te sturen en de kosten binnen de perken te houden (bijv. door functionaliteit voor opeenvolgende iteraties te schrappen).
- Na een aantal iteraties zal het systeem compleet genoeg zijn om live te gaan. Omdat er steeds een werkend systeem is opgeleverd zal het minder moeite kosten om deze klaar te maken voor gebruik door een groter publiek.
Deze werkwijze is geinspireerd door Lean en Agile. In de praktijk is gebleken dat deze methoden een veel beter resultaat opleveren dan het klassieke watervalmodel.